Besøk fra Kina

I oktober har Høyskolen hatt besøk fra sine samarbeidspartnere i Kina. Syv gjester fra Gansu Maternity and Child Hospital i Lanzhou bosatte seg i Linstows gate i to uker. Med Diakonova som base lærte de om det norske helsevesenet.

Teamet bestod av en tannlege og seks sykepleiere. De har hatt et omfattende program, med undervisning på Høyskolen og studiebesøk på ulike institusjoner. Blant annet har de besøkt Lovisenberg Diakonale Sykehus og Hospice Lovisenberg, de har vært på Ullevål universitetssykehus, på Rikshospitalet og i hjemmetjenesten i bydel Frogner. Det har også blitt tid til sightseeing og middag hjemme hos noen av de ansatte ved Diakonova. Både studenter og ansatte ved Høyskolen har fått mange anledninger til å utveksle synspunkt og erfaringer med gjestene.

Gjestene våre er veldig fornøyd med oppholdet. De har fått mange inntrykk.  - Mye av det vi har sett har vært svært viktig. Spesielt Hospice Lovisenberg gjorde inntrykk. I tillegg til å være et flott tiltak for pasientene var det også svært rørende, sier teamleder Zang Yi Bing. - Jeg synes også vi ble tatt så godt i mot overalt, fortsetter Guo Yu. - Alle ansatte vi har møtt har vist oss så mye kjærlighet. - Det er også det som har gjort mest inntrykk på meg, supplerer Li Ga Mej.  - Det er så mye omtanke og omsorg. Det la jeg særlig godt merke til på Rikshospitalets rehabiliteringsavdeling for barn.

Zang Bi Ying forteller videre. - Standarden på servicen er høyere i Norge enn i Kina. I Kina er vi opptatt av å kurerere den spesifikke sykdommen, mens her tenker dere mer helhetlig. Dere tenker ikke bare på medisin, men også på følelser, miljø og psykologiske forhold i forbindelse med pasientene. For eksempel så har Rikshospitalet en egen lærer for barna som er innlagt og ikke kan delta i vanlig skolegang.

Guo Yu sier de har lært mye av oppholdet. - Den største forskjellen er som tidligere nevnt alle detaljene i deres helsevesen, det helhetlige perspektivet. Det er ikke bare sykdommen i seg selv som behandles. Dette er tanker som det er viktig for meg å ta med tilbake til min arbeidsplass.

På spørsmål om hva de føler at Norge kan lære av Kina presiserer Li Ga Mej kulturforskjellene i forhold til eldreomsorg. - I Kina er familien det viktigste for oss. Vi vil vi bo sammen med familien vår, både foreldre og besteforeldre. Her bor mange eldre alene.

Qi Xue Hong avrunder med å fortelle hvor meningsfullt dette oppholdet har vært for henne. Ikke bare Høyskolens undervisning, men hele landet har gjort et stort inntrykk. Hver dag har vært fulle av opplevelser. - Før jeg dro hadde jeg hørt at Norge var et spesielt land og nå har jeg fått lov til å erfare det selv. Å bli møtt med det kinesiske flagget når de kom til Høyskolen, å gå på middag i et privat hjem og bli møtt med tente fakler i oppkjørselen, alt har vært med på å lage et uforglemmelig opphold.

                               
Wang Hong Yan danser for
de fremmøtte i anledning
Høyskolens 91. årsdag.
Bakerst fra venstre: Zhang Xin Mej, Zhang Yi Bing, Li Gui
Kong. Foran: Wang Hong Yan,
Li Ga Mej, Guo Yu, Qi Xue
Hong
Qi Xue Hong bidrar også
med en dans.


Read this article in English

Publisert: 25.10.2007 10:30 av Monica L. Donovan

Oppdatert: 31.10.2007 11:07 av Monica L. Donovan
« Tilbake

Mer om studiene og høyskolen

Disputas 1. des 2017 

Førstelektor ved Høyskolen Diakonova Kristina Berg Torskenæs disputerer for sin PhD fredag 1.desember.

Disputasen er åpen for alle

 

 

Neste runde med fordypningskurset Helsesøster som samfunnsaktør gjennomføres i uke 45 og 46.

Les mer og meld deg på

Veledningskurs

Høyskolen Diakonova tilbyr et fordypningskurs om "Etniske minoriteter; barn, unge og familier i kommunehelsetjenesten i uke 48 og 49. 

Se programmet og meld deg på

 

 

Studietilbudet i kristen sjelesorg er det første kompetansegivende sjelesorgstudium på høyskolenivå i Norge.

Les mer her