Praksis i ambulansetjenesten

- Jeg har lært mer akuttmedisin i disse ukene enn gjennom hele studietiden til sammen, sier Erika Svendsen entusiastisk mens hun skjærer opp gulrotkaken hun har med seg på vakt siste dagen av sin syv uker lange fordypningspraksis.
           

 

-  Vi kan ikke få sagt nok hvor bra vi har hatt det her, sier Diakonova-  studentene Erika Svendsen (t.v.) og Jessica Sylvan som har hatt fordypningspraksis i ambulansetjenesten i Oslo.

Det er en hjemmekoselig atmosfære på prehospital avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.  Over garasjene hvor ambulansene står klare til uttrykning, er det oppholdsrom med stue og kjøkken hvor ambulansepersonellet kan puste ut og slappe av mellom slagene. På bordet ligger dagens aviser og over sofaen henger en gitar som en av de uniformerte tar ned og spiller på. Her er det mennesker døgnet rundt og de ansatte jobber 12 timers vakter.  Roen som hersker på oppholdsrommet står i skarp kontrast til de akutte og kritiske situasjonene som daglig møter de rød- og gulkledte hverdagsheltene.

Pionerer

De to sisteårsstudentene  Erika Svendsen og Jessica Sylvan er de første fra Høyskolen Diakonova som har hatt praksis i ambulansetjenesten ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål.  De er fulle av lovord over det de har vært med på.

- Vi ble tatt utrolig godt imot og er blitt ivaretatt og inkludert hele veien. Og vi har fått være med på veldig mye spennende, forteller Erika.

- Vi ble kastet rett uti det. Første dagen var det en uttrykning med blålys rett etter at vi kom, og da fikk vi bare beskjed om at "du går dit og du går dit" forteller Jessica.

- Jeg kjente på adrenalinkicket da, ja, smiler Erika, som opplever at de har fått mye ansvar og muligheter til å prøve seg på mange ulike områder.

-  Noe av det som har gjort sterkest inntrykk, er nok den uttrykningen hvor vi hadde et barn med hjertestans. Det setter spor, sier Erika, som selv er mor til to.

Må finne ut hva som er galt

Jessica og Erika synes det har vært spesielt interessant å se hvordan man jobber med pasienter utenfor sykehusets vegger.

-  I en akutt situasjon møter vi pasienten i en annen setting enn vi gjør når de er innlagt på sykehus, sier Jessica.

- Vi må selv finne ut hva som er galt, diagnosen er ikke allerede stilt og det krever at vi er ekstra skjerpet og årvåkne og vet hva vi skal se etter når sekundene teller, sier Erika.

Fordel med livserfaring

De to 38-årige Diakonova-studentene tror det har vært en fordel i denne praksisen at de har levd noen år.

- Jeg er veldig glad for at jeg har litt livserfaring og ikke så lett blir skremt i møte med akutte og livstruende tilstander, sier Erika.  Hun har et ønske om å jobbe innen akuttmedisin senere og kanskje også jobbe en periode utenlands.

- Som sykepleier har man jo så mange muligheter, det er en stor fordel ved denne utdannelsen, sier hun.

Arrogant holdning

I Norge er det ikke så mange sykepleiere som jobber i ambulansetjenesten. Ambulansepersonell har enten grunnutdanning som ambulansearbeider eller videreutdanning på høyskolenivå innen nasjonal paramedicutdanning. Annet autorisert helsepersonell kan også søke denne videreutdanningen hvis de har minst fire års erfaring i ambulansefaget.

- Ambulansepersonell har utrolig god kompetanse på akuttmedisin, men jeg har flere ganger blitt overrasket over at enkelte sykepleiere på akuttmottak viser en nedlatende og arrogant holdning i møte med ambulansefolk, sier Erika, og legger til:

- Det er viktig med godt samarbeid mellom ambulansepersonell og sykehusansatte og man bør ha innsikt i og respekt for hverandres jobb og kompetanse.

- Kanskje flere sykepleiere burde hospitere i ambulansetjenesten, da tror jeg mange ville fått en aha-opplevelse, sier Jessica.

En av legene rundt bordet forteller at han helt bevisst unnlater å bruke vest hvor det står "Lege" når han rykker ut med ambulansen.

- Når pårørende eller sykehusansatte vet at jeg er lege, henvender de seg ofte til meg i stedet for til det øvrige ambulansepersonellet og det ønsker jeg å unngå, sier han.

Siste vakt

Gulrotkaken som Erika har bakt, blir rost opp i skyene, og er en fullgod erstatning for vaflene som vanligvis serveres på fredager.

- Det er litt trist at det er siste vakt. Jeg kan ikke få sagt nok hvor bra vi har hatt det her, sier Erika.  Nå venter bacheloroppgaven som når dette leses forhåpentligvis er vel i havn.

 

Publisert: 31.05.2011 12:55 av Susanne Ward Ådlandsvik

Oppdatert: 31.05.2011 13:38 av Susanne Ward Ådlandsvik
« Tilbake

Mer om studiene og høyskolen

Disputas 1. des 2017 

Førstelektor ved Høyskolen Diakonova Kristina Berg Torskenæs disputerer for sin PhD fredag 1.desember.

Disputasen er åpen for alle

 

 

Neste runde med fordypningskurset Helsesøster som samfunnsaktør gjennomføres i uke 45 og 46.

Les mer og meld deg på

Veledningskurs

Høyskolen Diakonova tilbyr et fordypningskurs om "Etniske minoriteter; barn, unge og familier i kommunehelsetjenesten i uke 48 og 49. 

Se programmet og meld deg på

 

 

Studietilbudet i kristen sjelesorg er det første kompetansegivende sjelesorgstudium på høyskolenivå i Norge.

Les mer her